• Inici
 • Propostes
 • Com treballem
 • Fem pinya!
 • Tombs de proximitat
 • La Companyia
 • On hem estat
 • Descàrregues
 • Contacte
 • Fem pinya!
  La col.leccio de jocs “ Els Xics del Xurrac” inspirada i basada en el món casteller, recrea els valors i les idees claus a l’hora d’alçar castells. |

  La col.leccio de jocs “ ElsXics del Xurrac” inspirada i basada en el món casteller, recrea els valors i les idees claus a l’hora d’alçar castells. Els castells són una complexa cosa “ simple”: carregar i descàrregar un castell. Per això estem creant jocs SIMPLES , de dinàmica sencilla i d’una jugabilitat POTENT com els castells.

  Sin título

  I “juguem” amb els conceptes i valors castellers

  I juguem amb diferents part del cos: peus / mans /cap / cul / vista / cos sencer…

  Sense perdre de vista ni un sol moment, els valors castellers, sense els quals els castells, sencillament, no són possibles

  firamediterrania

  TEMPS. Fer pujar i baixar un pilar en un temps concret. EQUILIBRI, també amb el cul, per fer baixar suaument l’anxaneta. ESPAI, proposem alçar un pilar caminant i amb ell, en equilibri, anar d’un lloc a l’altre de la plaça creuant un recorregut sinuós. Per als PETITS hem creat uns jocs d’encaixar peces, ben encaixades, per fer alçar el pilar. HABILITAT, també visual… si el castell ha fet llenya.. ohh! Però salvem el màxim nombre de castellers! Ep! sense que ningú hagi pres mal! ENGINY, Si en tens, d’enginy, podràs resoldre com pots fer arribar el castell el més amunt possible!. Les INSTRUCCIONS del cap de colla seran vitals per arribar amunt, be amunt. Qui farà de cap de colla? COORDINACIO imprescindible: Tu aguantes el pilar de l’altre. L’altre el teu. Només si aneu ben coordinats, de temps, tempo, i pols, el castell re-eixirà…

  Com veieu els jocs “ dissenyats” reflecteixen el món casteller. El que es veu i el que no es veu

  Alhora que crearem noves dinàmiques de joc i joc compartit entre la gent de la plaça. A plaça, TOTS fem castells!.

  El nostre taller bull dels “ xics” en construcció. Combinem grans sessions de taller amb refinades trobades amb en Carles Pijoan, que hi dóna el toc. I mentrestant viatgem amb la resta de col.leccions de Tombs per mig Europa amb l’ull posat en la tardor.

  Abans farem uns trobades amb els Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa. Les dues colles apadrinaran el “ debut” dels “ xics” a la Fira Mediterrània Manresa 2018. L’estrena ja té dies i lloc. A la Plaça Major de Manresa Divendres, 7, dissabte 8 i diumenge 9 d’octubre.

  I vosaltres, ja heu pensat quin dia teniu plaça per als “ Xics del Xurrac” a la vostra ciutat?

  generalitatcatalunya

   
  Avui us expliquem poc i us ensenyem molt. |

  Avui us expliquem poc i us ensenyem molt. I això per a nosaltres és una bona noticia perquè vol dir que molts jocs ja comencen a tenir forma, en forma de protòtip. Es poden veure, es poden tocar i s’hi pot jugar. Va ser a l’octubre que en el marc de la Fira Mediterrània vam venir a explicar de viva veu el nostre projecte. De vegades és dificil explicar quelcom que no existeix. I més dificil encara que qui t’escolta ho “ vegi” o s’ho imagini o pensi que això no es podrà fer. En aquest punt volem agraïr a la Fira Mediterràna la confiança en un projecte, una instal.lació, que gairebé només existia al cap de Tombs Creatius.

  En aquest projecte casteller hem canviat la nostra forma de treball creatiu. A semblança amb el món casteller quan assagen estem en una fase d’error i assaig. Error i assaig. Error i assaig. Aprenent més que mai dels errors i convertint l’assaig en tota una experiència com la que vam viure fa uns dies amb la colla dels “ Margeners de Guissona”. Durant una tarda vam deixar els nostres PROTÒTIPS de “jocs castellers” a les seves mans compartint amb ells sensacions, missatges, usabilitat, sentiments, coses pràctiques. I és que volem que cada joc tingui una part del món casteller. En la forma, en el contingut, en l’execució, en la manera de jugar i compartir-ho.

  I ara què tenim? Tenim un munt de jocs castellers fets. Els voleu veure?

  Amb els jocs dels “ Xics de Xurrac” fem pinya, carreguem i descarreguem, passegem pilars, alcem torres des de baix, pugem castells amb precisió i tot ho fem a plaça en grup, en equip, en parelles ben sincronitzades…

  Després de la tarda a Guissona, tornem al nostre espai de treball i seguim pulint, modulant, precisant, guarnit ben envaits dels valors del món casteller i allà, amb el Carles Pijuan, el nostre “acompanyador” artístic ,vetllarem l’estètica i el relat. Els “ Xics de Xurrac” cada cop s’assemblen més a una colla i esperem que tinguis ganes de programar-los i emplenar la teva plaça d’esperit casteller. L’esperit de la pinya.

  carregar i descarregar

  Carregar i descarregar… en el temps que toca. I fer-ho bé

  fabricadelssomnis

  La Fàbrica dels Somnis… dels margeners de Guissona

  fins el balco 3

  Castell amunt… fins el balcó

  testant

  El cap de colla dels margeners “ testant” un dels protòtips.

   
  Fem Pinya amb els “ Xics de Xurrac” |

  Des de l´últim post, no hem parat. De fet si t’atures… la pinya no creix….

  Mentre nosaltres som al taller, creant i construint, en Carles Pijuan ja està, dins el seu cap, pensant com farem que la “ posta en escena” dels “ Xics de Xurrac” sigui atractiva i real. Natural. Que sigui, efectivament, una jornada castellera… Ens dóna tranquilitat saber-ho…. Endavant Piju!

  Al nostre taller anem donant forma a jocs, places, pinyes i castells. En tenim ja uns 14 de dissenyats, esboçats, visualitzats. Tenim maquetes amb les que fem proves de tota mena. Si voleu, entreu dins el nostre taller ( link a imatges taller web tombs) i les veureu.

  1plaça castellera

  1pissarra

  Però els castells i la pinya no els pot fer sols. Per això ja hem començat a treballar amb els nostres “ assesors de proximitat”. Fem visites a la colla dels “ Margeners de Guissona” i amb ells tastem i toquem els jocs. Nosaltres els ensenyem la feina feta i ells ens comparteixen l’esperit casteller. Aquesta és l’essència.

  2 amb Margeners

  2 margeners grup

  2 noi margeners

  D’instal.lacions en tenim ja unes 14. Són propostes simples, que volen recrear la “ sencillesa” dels castells. Si, i també la seva “ espectacularitat” en la forma de jugar. L’objectiu és que els jocs tinguin elements vivencials del món casteller. Això i que l’estructura de tot plegat tingui forma i imatge castellera.

  Quan les tinguem totes passaran de la vintena amb la idea d’ocupar una plaça “ jugant” a fer castelles. Ep! però no jugar només amb les mans, No, jugant amb el cap, amb el cor, amb l’ànima castellera que tots duem dins. Es tracta de “fer” castells, no de jugar a castells. De “sentir-se” castellers, no només fent-ho veure.

  3jocs de fer pinya

  Ens hem reunit amb Fira Mediterrània, amb el seu director David Ibánez. Allà ho estrenarem, a l’octubre. Estem buscant la plaça adient i tenim la seva complicitat. Ens agrada que Fira Mediterrània s’apunti a fer pinya! Gràcies!

  Si penseu que la vostra població és una plaça per fer castells amb els “Xics de Xurrac” … La contractació està oberta… Digueu-nos-ho…

  Gràcies per ser aprop d’aquest projecte i ajudar-nos a fer pinya!

   
  Ajuda’ns a fer pinya! |

  Tenim 3 cosetes per explicar-vos:

  La primera.

  Va ser a la Fira Mediterrània Manresa on hem començat a ensenyar i explicar el projecte de la colla castellera. Sobretot a explicar….

  I la rebuda a la Fira de Manresa ha estat molt bona. Sembla que ens heu pres de veres i que el projecte casteller ha “caigut bé”. Ens agrada. Nosaltres ens ho prenem de veres i el que diem que farem… ho procurem fer!

  stand

  La segona que és tota una primicia…

  I és mooolt important: Ja tenim nom. La colla castellera que estem creant ja té nom…

  Els xics de xurrac!

  Perquè xics?

  Està clar, oi? Estem construint una colla castellera..

  Perquè xurrac?

  Perquè, inspirats en Pinoccio, els nostres “ castellers” estaran fets de fusta, i envoltats dels sorolls de fusteria del nostre taller on destaca sempre, entre tots, el so del xurrac.

  I com en Pinoccio, prendran vida pròpia…

  xurrac

  Ja els veiem a plaça: Els xics de xurrac

  I prendran vida, això si, sempre amb l’ajut dels que sigueu a plaça!

  Ajuda’ns a fer pinya!

  I la tercera també és una gran notícia que ens fa molt goig compartir.

  Hem fet un nou ftxatge pel projecte.: En Carles Pijuan ( si si, el de la Baldufa teatre)! ens farà l’acompanyament artístic. Tot un luxe!

  pijuan

  I per acabar dir-vos que ja tenim dissenyats uns 13 jocs castellers… però això, us ho ensenyarem en el proper post.

  Gràcies per ser aprop d’aquest projecte i ajudar-nos a fer pinya!

   
  Estem creant una colla castellera…. |

  pinya

  Estem creant una colla castellera….

  Inspirat en l’univers creatiu, màgic i lúdic d’Alexander Calder, i motivat per les experiències compartides al costat de la colla castellera “Els Marginers de Guissona”, hem decidit… crear una colla castellera!.

  És així com ha nascut aquest projecte que veurà la llum durant la tardor del 2016 i que en els propers mesos s’anirà gestant, treballant, construint i compartint valors tan essencialment castelleres com són la unió, la força, el companyerisme, l’esforç, la pinya, sobretot LA PINYA! per assolir l’objectiu: Alçar el castell a plaça!

  Durant aquest procés que volem compartir amb el món casteller explorarem noves formes de “jugabilitat”, una de les missions que, com a creadors d’art per al carrer des de fa més de 15 anys, ens motiva i ens empeny.

  Nosaltres ja hi som posats. Aquests dies l’expliquem i ensenyem la llavor del projecte a la Fira Mediterrània 2015 de Manresa i durant els propers mesos compartirem des d’aquest blog l’evolució del projecte.

  Vols fer pinya? Busquem “places castelleres” on fer castells quan el projecte estigui acabat

  Vols seguir-nos? Vols acompanyar-nos? Vols ajudar-nos?

  Ajuda’ns a fer pinya. On tot s’alça. On tot comença. On tot es comparteix

  Gràcies!

  Toni Tomàs & Tombs Creatius

   

  Segueix-nos
   
  Tombs Creatius · Avinguda del Bosc, Nau 4 Bellpuig. T: (+34) 629 805 006 · (+34) 973 337 009 · info@tombscreatius.com