El camí recorregut

La història que ens ha portat fins aquí

Tombs Creatius va néixer l’any 1998. Després de formar part de la Companyia de Comediants La Baldufa, Tombs dóna sortida a un llenguatge diferent, relacionat amb el joc i amb l’educació, canviant l’espai escènic per l’espai de carrer. Després d’un any d’experimentació i d’organització de tallers i activitats escolars, Tombs Creatius, amb Toni Tomàs com a impulsor, se centra en la part més lúdica de la companyia, descobrint tot un món de joc artesanal portat a carrers i places que respon a una inquietud que des de petit ha tingut: inventar noves formes de jugar. Descobrir en una plaça de Lleida les instal·lacions de Guixot de 8 creades per Joan Rovira va ser com obrir un llibre amb les pàgines en blanc per escriure la pròpia història. Res estava escrit i tot estava per explorar. A partir d’aquí, va sorgir del cor de Tombs Creatius un llenguatge propi, que s’expressa al carrer a través del joc. I es construeix amb la col·laboració de molta gent que ha anat materialitzant, al llarg de la història de la companyia, tot allò que brollava de la ment del Toni.

Amb la primera col·lecció, la Fira de Curiositats, vam fer el primer pas del camí, l’any 1999. Després va arribar El Traginer de Jocs al 2004 i va portar sota el braç una de les grans fites de la companyia: l’encàrrec al 2008 per part del Festival Internacional de las Artes de Costa Rica (FIA) de construir in situ una proposta de jocs ambientada en la fauna local i decorada per artistes del país. Aquests jocs van estar tres anys de gira per Costa Rica.

Mentre, al taller de Bellpuig, la imaginació ja donava tombs i naixien noves propostes i s’incorporaven nous llenguatges expressius. Obrir les portes als universos onírics i el talent artístic de l’il·lustrador Carles Porta va aportar un plus a les propostes fetes fins llavors. A Colors de Monstre, els jocs de fusta es van convertir en escultures que expressen, que s’expliquen amb un llenguatge estètic diferent. L’art combinat amb l’artesania de la fusta va obrir el camí a un univers imaginari que alhora de jugar, fa somiar. Només va faltar incorporar enginys i mecanismes electrònics, de la mà del Sergio Sisques, per materialitzar tota la creativitat que bullia al taller. Així va néixer, l’any 2013, L’Estrany Viatge del Senyor TonetLa següent col·lecció de jocs, no s’acontentava amb jugar i volia SER. Va esdevenir la primera colla castellera nascuda en una fusteria. Els Xics del Xurrac són un joc simbòlic, i també són valors, són castells, són la voluntat de formar part d’aquest patrimoni.

Les inquietuds de la companyia també han anat explorant altres camins diferents dels jocs al llarg dels 20 anys d’història de la companyia. Les vivències, les experiències emocionals ens interessen perquè volem fer bategar cors i per això, l’any 2009, vam crear la Puck Cinema Caravana, el cinema més petit del món, de la mà amb Carles Porta. L’any 2017, aquesta proposta va aconseguir ser Premi Pom d’Or -el reconeixement del públic al millor espectacle- del VII Festival Senseportes d’Arts al Carrer d’Argentona. Per celebrar els 10 anys de la PUCK, al 2019, Tombs Creatius i Carles Porta li van regalar jocs basats en les seves pel·lícules més aclamades i també un mural d’il·lustració en viu, aconseguint una proposta completa que combina tres activitats en una, tot un minifestival de la creativitat i la il·lustració: PUCK i la seva troupe.

Fent tombs pel món, obrint bé els ulls a festivals on ens convidaven, coneixent a gent interessant, experimentant propostes imaginatives que ens sacsen l’ànima, al Buskers Bern Festival (Suïssa) es va encendre l’espurna per crear El Viatge, una experiència individual i única, servida en una caravana de fira per recórrer un camí que només es fa un cop a la vida.

L’última proposta de Tombs Creatius ha estat una aposta forta per aprofundir en el joc com a llenguatge dramatúrgic i explorar un nou format d’instal·lació participativa que també fos un entresort per generar experiències emocionants a través de la interacció. El resultat és Secrets, una coproducció amb Toti Toronell i StageLab en què es combina la tecnologia amb l’artesania per aconseguir un espectacle vivencial totalment personalitzat en què el públic es converteix en protagonista de la seva pròpia història i en què cadascú viu el seu propi final. Secrets ha obtingut el premi Suport a la Creació 2020 de la Plataforma Arts de Carrer i forma part del Suport a la Creació 2020 de FiraTàrrega.

La ment i el cor de Tombs Creatius no deixen de crear per molt que haguem celebrat 20 anys. Sempre trobem nous mons per explorar. No ens cansarem mai de deixar que la nostra imaginació jugui lliurement a les places inventant noves formes de divertir-nos, de sentir, de deixar una petjada emocional a la nostra memòria. Som infants i ho tenim present sempre.

X