Work in progress

Les novetats de Tombs Creatius

Publicat el dia

Donem tombs per jugar a les places… de Londres!

Aquests dies, estem a Londres, al Greenwich & Dockland International Festival (GDIF). Ja sabeu que no ens cansem de donar tombs i que ens encanta trobar-nos amb la gent a les places d’arreu del món. Però quan et conviden per tercer cop a un festival europeu com aquest, no només ens alegrem, sinó que ens fa sentir una emoció especial entre l’orgull i l’entusiasme. I com que repetíem, des de l’organització del GDIF, ens van demanar que escrivíssim un article per a la seva revista. El volem compartir aqui. Voilà!

Ens trobem a la plaça, el millor joc per jugar

Ens fascina el públic anglès. No té por de jugar. No necessita excuses, ni canalla, ni que el convencis per a que experimenti. Ens encanta ser a la plaça i veure arribar persones grans, adultes, gent feta i dreta, que es posa a la cua darrera un marrec per provar si aconsegueix col·locar les peces en equilibri. I quan els hi cauen, hi tornen. I riuen i es diverteixen i busquen estratègies noves de provar per enèssim cop. Perquè accepten el repte. Perquè no es cansen de jugar.

Ens fascina el públic anglès. I per això, quan des del GDIF ens van convidar de nou al seu festival aquesta primavera, ens vam sentir com quan reps la invitació per assistir al millor aniversari de la classe. Com quan et conviden a la festa de pijames més divertida. I quan fas la maleta, t’imagines què faràs amb aquella gent amb qui tant et diverteixes. Saps que serà memorable. I vols portar un regal especial, perquè vols donar les GRÀCIES, amb majúscula, per la invitació a una gran festa.

Doncs això és el que estem fent aquestes setmanes a Tombs Creatius. Preparar una maleta plena d’il·lusió i gratitud. D’alegria, d’emoció i, sobretot, de joc. Perquè per nosaltres, tornar a ser al programa d’un dels festivals de teatre més prestigiosos d’Europa és un honor.

Aquest serà el tercer cop que assistim al GDIF. Vam ser-hi al 2014, presentant la col·lecció de jocs Colors de Monstre i, dos anys després, vam portar la màgia de l’Estrany Viatge del Senyor Tonet. Al juny, serem al GDIF per partida doble i ens fa molta il·lusió presentar dues propostes per tornar a divertir-nos amb aquest públic anglès que sentim tan còmplice. El 23 i 24 de juny al Greenwich Fair i del 28 al 30 a l’Eltham Unpacked, tornarem a ocupar el carrer, omplirem la plaça amb la nostra colla castellera, els Xics del Xurrac, una proposta de joc simbòlic que utilitza la primera eina que fa servir l’ésser humà per construir-se, per experimentar-se, per expressar-se. El joc simbòlic ens deixa ser com ens imaginem, sense límits. Així que jugarem junts a fer castells humans, com fem a Catalunya. I ens divertirem sentint l’emoció de crear pinya, de trobar l’equilibri, d’utilitzar l’enginy per aconseguir que el més petit, l’anxaneta, arribi al cel. Aquesta proposta, que arriba per primer cop a Anglaterra, manté el nostre material preferit, la fusta, com a base per imaginar, per posar-nos a prova i també per atansar-nos al món casteller, que representa tan bé uns valors que ens defineixen.

Al GDIF els hem d’agrair també que ens facin confiança per portar el nostre últim treball: El Viatge. Amb ell, obrim una porta a les atraccions de fira i fem les primeres passes per un camí que tenim moltes ganes d’explorar: la creació d’experiències. El Viatge és un regal que volem fer al públic que no només juga a jocs, sinó que s’interroga, que s’explora, que vol viure emocions. I, de fet, amb la barraca de fira volem oferir una experiència vital. És un pas més en la nostra experimentació. Convidarem, a qui s’atreveixi, a enfrontar-se amb un viatge inevitable, que només fem un cop a la vida.

 

Aquestes dues propostes són les que posem a la maleta per viatjar a Greenwitch i a Eltham. Són les dues darreres receptes de Tombs Creatius. I les hem fet amb ganes d’experimentar i d’iniciar camins nous, però sense deixar enrere els ingredients que sempre ens agrada posar. Continuem al carrer, perquè és el nostre espai preferit, continuem proposant espectacles participatius, insòlits, efímers i artesans. El joc és el nostre llenguatge, amb ell ens comuniquem amb el públic, amb ell expliquem històries igual que el circ ho fa amb piruetes, el teatre ho fa amb la paraula i la dansa amb el cos. El joc és una eina expressiva que no té límits i que ens ofereix infinites formes de relacionar-nos, perquè no només expressa la història de qui planteja el joc. Ens deixa explicar també la nostra pròpia història, ens interpel·la, ens remou, ens sacsa amb el repte de la diversió i la complicitat del somriure. Ens desperta l’emoció de la curiositat.

Per això ens encanta que el GDIF ens hagi convidat a una festa. Fem la nostra maleta plena d’il·lusió i ganes d’ensenyar-vos el que hem preparat. I també de responsabilitat. Perquè ja hem estat dos cops al GDIF i sabem que formar part d’aquesta fira obre portes i ens mostra a programadors que poden entusiasmar-se amb el que hem preparat amb tanta dedicació. La professionalitat de la gent que ho fa possible i la xarxa de certamens teatrals que ha aconseguit crear genera oportunitats molt engrescadores que en els darrers anys hem pogut aprofitar. Ser al programa del GDIF obre finestres a un públic, l’anglès, que rep amb una actitud fascinant els nostres jocs.

Igual que la canalla que celebra l’aniversari, ja comptem els dies per anar a jugar amb vosaltres. I per fer-ho al carrer, l’espai que ens connecta, l’espai que ens permet imaginar sense límits tots els formats d’expressió artística. Ens veiem a la plaça, el millor espai per trobar-nos, per deixar anar la creativitat i per ser lliures.

Torna enrere
X