Work in progress

Les novetats de Tombs Creatius

Publicat el dia

La colla castellera de fusta de Tombs Creatius, a la 10a Fira Castells dels Decennals de Valls

  • Els Xics del Xurrac formen part del programa d’activitats familiars de la desena edició de la fira castellera, que tindrà lloc del 28 al 30 de gener

  • La instal·lació participativa basada en el món casteller serà una de les 20 activitats paral·leles del certamen, que reunirà per primer cop 81 colles i 8.400 membres

Els Xics del Xurrac, la instal·lació participativa de Tombs Creatius basada en el món casteller, serà present a la històrica celebració de les Decennals de Valls, que tenen lloc entre el 28 de gener i el 6 de febrer d’enguany. En concret, la primera colla castellera nascuda en una fusteria forma part del programa d’activitats familiars que acompanyen la 10a edició de la Fira Castells, que per primer cop reunirà 81 colles amb 8.400 castellers i castelleres d’arreu de Catalunya. Per celebrar aquest certamen casteller, que té com a acte central el 10è Simposi Casteller de Catalunya el dia 29 de gener, Valls ha programat una mostra amb 16 expositors en la fira transversal i una vintena d’activitats familiars de dinamització i participació. Entre elles, els Xics del Xurrac permetran a públic de totes les edats jugar a ser colla castellera amb les 16 estructures de fusta que posen a prova l’enginy de la gent per superar reptes relacionats amb els valors del món casteller com l’equilibri, el seny, la cooperació o la importància de combinar diferents habilitats amb un mateix objectiu.

Els Xics del Xurrac són una de les activitats estrella d’aquesta Fira Castells i «actuaran» amb l’ajuda del públic des de divendres 28 a la tarda fins diumenge al vespre a la Plaça del Quarter de Valls. Les entrades per accedir a l’espai en què es podrà gaudir d’aquesta instal·lació i d’altres activitats familiars ja estan a la venda a la web de les Decennals de Valls. Costen 4€ per franges de matí o tarda i també hi ha un abonament de 10€ per poder gaudir-les tots tres dies.

Tombs Creatius va estrenar aquesta insòlita colla castellera de fusta a la Fira Mediterrània de Manresa l’any 2016, després de dos anys d’investigació del funcionament d’una colla castellera amb la col·laboració dels Margeners de Guissona. Aquests, juntament amb els Tirallongues de Manresa, van amadrinar la sortida a plaça dels Xics del Xurrac emulant el naixement de les colles castelleres. I és que aquesta instal·lació participativa d’autor està creada per a que tots els públics puguin viure la història castellera a través del joc; és gràcies a la interacció amb la gent que els Xics del Xurrac prenen vida i es converteixen en una colla única a la plaça, a la qual tothom hi està convidat. Des de la seva creació, els Xics del Xurrac han viatjat pels principals festivals d’arts de carrer de tot Europa, donant a conèixer el fet casteller d’una manera original i accessible a tot tipus de públic. Tan és així que a l’estiu del 2019, van viatjar a Taiwan per participar durant un mes al Taipei Children’s Art Festival, contribuint a fer crèixer la fascinació que genera el món casteller.

Els ‘Xics’ a una festa centenària

Les Decennals de Valls, una festa declarada patrimonial d’interès nacional amb dos segles d’història, se celebra cada dècada al voltant de la Mare de Déu de la Candela en els anys acabats en «1». En aquest cas, les també conegudes com «les Festes de la Llulm» es convoquen enguany després que al gener del 2021 la pandèmia impedís la seva organització. En el marc de la darrera edició, es va crear la primera Fira Castells i el Simposi Casteller de Catalunya que, després de reeditar-se anualment, arriben a la seva 10a edició enguany. I és que les Decennals estan íntimament relacionades amb la creació de la tradició castellera, ja que va ser precisament en la seva primera celebració, l’any 1801, quan es van donar les primeres actuacions castelleres en el sentit modern del terme.

Aquí, el programa de les Decennals de Valls.

Torna enrere
X