Work in progress

Les novetats de Tombs Creatius

Publicat el dia

L’Obrador ve no només a jugar sinó a que construïm el nostre propi joc

Si ja és xulo jugar, encara ho és més construir el teu propi joc. I això és el que fa L’Obrador, donar les eines per crear un joc que sempre és diferent. L’Alfons, l’AlfonsdelObrador, així, tot junt perquè és un binomi indissoluble, porta més de 30 anys inventant maneres de captivar, d’atraure, de despertar la part més creativa dels nens i nenes a través de tallers on la imaginació és l’eina indispensable. Perquè la resta són materials quotidians, alguns objectes reciclats que mai hauríem pensat que poden «recrear-se» per art de màgia (o de creativitat) després de passar per mans infantils. I sí! Tubs de cartró, pals, cordills, trossos de fusta vells, pedaços de tela, papers de colors, gomes… poden arribar a esdevenir meravelloses baldufes, cabanes per a ninos, estels voladors o molinets de vent. Per dir alguns de tradicionals. Però també estan els que es creen al «taller de la broma» que tenen noms tan insòlits com «aimarequinapudor» (perquè són del taller de caques), «aimarequemhefetmal» (perquè són del taller dels dits enguixats) o «miramarequinregal», que és una capsa sorpresa. I això per posar uns exemples d’un dels tallers que proposa. Però és que n’hi ha desenes!

Després estan els Grans Jocs de Participació, activitats en què l’acció col·lectiva és el centre de la diversió. Un d’ells és Arkilàstic-L’escanyissada, una proposta que consisteix a construir grans estructures lliurement amb centenars de canyes de bambú. O els laberints d’aigua, en què tothom acaba participant en la creació de circuits i laberints de colors per on passa l’aigua. O el Balòdrom, que és el que L’Obrador portarà al Recrea’t. Consisteix en formar un recorregut per on pugui passar una bala de vidre fins arribar al final i fer sonar una campaneta. Ho aconseguirem a Bellpuig? Nosaltres ens morim de ganes de jugar-hi i de veure tant les criatures com la gent adulta posant-hi passió i tota la seva intel·ligència per construir col·lectivament el seu joc. I és que al final, el joc no és la joguina, sinó el procés de creació. Igual que el millor de la vida no és arribar a una fita sinó el camí recorregut fins allà. I això és el que proposa L’Obrador, amb més de cinquanta tallers i activitats pensades per fer a les escoles i al carrer.

 

L’Alfons és un megacrack aconseguint això, aquest contagi per participar, per compartir, per divertir-se fent una mateixa cosa col·lectivament. No és fàcil crear quelcom tan especial. No tothom té aquest do. I l’Alfons ho fa amb senzillesa. Des que al 1985 va néixer l’Escola Taller de Natura, Ciència i Tècnica L’Obrador i des que després, al 1991, va idear els tallers i activitats lúdiques de carrer, ha estat capaç de crear un joc diferent. Diferent a tots els altres. I apassionant. Perquè res a la vida és més divertit que construir, unir esforços, participar d’alguna cosa que vagi més enllà d’un mateix i que desperti la creativitat, a vegades amagada, de petits i grans.

I vindrà al Recrea’t i ens porta el gran regal de poder construir col·lectivament un dels seus laberints. I cada cop que sentirem la campaneta, sabrem que sentim una mica més de felicitat.

Torna enrere
X