Work in progress

Les novetats de Tombs Creatius

Publicat el dia

Tombs Creatius inventa un nou format escènic en la producció que estrenarà a FiraTàrrega 2021 dins el Suport a la Creació

  • Secrets’ proposa una experiència vivencial interactiva que oferirà a cada persona del públic un final personalitzat

  • Tombs Creatius ha rebut també una Beca de Recerca de la Generalitat i el Suport a la Creació de la Plataforma Arts de Carrer per al nou muntatge

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius portarà a la propera edició de FiraTàrrega un format escènic innovador que proposa un canvi en la concepció del públic, que passa de ser un mer espectador a ser protagonista de l’experiència. La nova producció de la companyia d’arts de carrer, titulada Secrets, és una de les 14 propostes artístiques incloses al Suport a la Creació de FiraTàrrega, un programa que impulsa el certamen per assessorar les companyies en tot el procés de producció dels seus nous espectacles i que aquest matí s’ha presentat públicament a través d’una videoconferència des de la capital de l’Urgell. En concret, Secrets forma part de la categoria «Guaret» per a espectacles de dos anys de procés creatiu i és la primera que el certamen tria que utilitza el joc com a llenguatge dramatúrgic. Aquest llenguatge és específic de les instal·lacions participatives d’autor, una disciplina que FiraTàrrega reconeix i posa en valor incloent en el seu Suport a la Creació una producció d’aquest tipus.

Secrets utilitza el joc i les instal·lacions interactives per fer partícep el públic del seu propi espectacle, de la seva pròpia experiència, ja que aquest és un espectacle vivencial que no es pot veure, sinó que s’ha de viure.

Com a part del programa Suport a la Creació, Tombs Creatius portarà a terme un assaig obert de l’espectacle a Tàrrega a principis d’estiu.

El públic passa de ser espectador a protagonista

Secrets és un espectacle vivencial de carrer que proposa experimentar les emocions que envolten els secrets des de diferents mirades. La producció explora un nou camí d’expressió artística amb un format a cavall entre la col·lecció de jocs i els entresorts de fira, sense deixar de banda el llenguatge de la interactivitat amb el públic per explicar històries, que és l’essència de Tombs Creatius. Per crear aquesta nova proposta, que serà la novena, la companyia de Bellpuig, amb Toni Tomàs al capdavant, compta amb el talent de l’artista Toti Toronell com a responsable de la direcció dramatúrgica de l’espectacle.

Secrets compta amb diferents aspectes que la fan una proposta innovadora. A banda del format, la incorporació de la tecnologia per tal de construir en directe un final específic per a cada persona del públic trenca amb la idea de l’espectador passiu i li atorga el poder de definir la seva pròpia història. La distribució de l’espai també contribueix a la sorpresa, ja que Secrets ubicarà a l’espai públic una proposta que deixa a la vista part de l’espectacle i que amaga precisament el final, generant l’expectativa del que queda tapat a dins d’una iurta. El públic trobarà diferents instal·lacions participatives per poder jugar de forma lliure que revelaran alguns petits secrets que passen a dins la carpa. Al mig, envoltant la iurta, començarà el recorregut que cada persona farà individualment, a través de la seva interacció i de la intervenció de l’electrònica s’anirà construint el final misteriós i personalitzat que es teatralitza a dins la carpa al centre del muntatge.

La nova producció entra ara en la fase final del procés de creació, que també ha situat el públic en un paper protagonista abans d’estrenar l’espectacle. Així, la companyia ha proposat al públic sessions de creació col·lectiva a través de Zoom. En concret, una mig centenar de persones es van connectar el 30 de juny, tant individualment com en família, a una videoconferència per explorar, a través de diferents dinàmiques lúdiques, idees i elements que inspiren i formen part del muntatge final. A més, per tal de reforçar la personalització de l’espectacle, Tombs Creatius ha comptat amb la col·laboració de diferents professionals de l’estudi de la conducta humana que han volgut aportar una mirada psicològica, pedagògica i antropològica a l’espectacle.

Una de les 14 companyies escollides

El programa Suport a la Creació de FiraTàrrega porta ja 10 anys seleccionant projectes artístics que incorporen innovacions tant en la temàtica com en el llenguatge de les arts de carrer. En la selecció d’aquest programa d’acompanyament a la creació hi ha 14 projectes de professionals tant de Catalunya i l’estat espanyol com internacionals. En concret, Secrets forma part de la categoria anomenada “Guaret” per a projectes de dos anys de producció, que va començar el procés creatiu a la tardor del 2019. A banda de Tombs Creatius, les companyies que estrenaran enguany els seus espectacles després de dos anys de creació són: Cia Pau Palaus, Haa Collectiv, Hermanas Picohueso i Kamchàtka.

Formar part d’aquest selecte grup de companyies del programa Suport a la Creació de FiraTàrrega suposa un impuls en el projecte artístic de Tombs Creatius i també un reconeixement a la tasca de recerca de nous llenguatges expressius que la companyia de Bellpuig fa a través de les seves instal·lacions. L’acompanyament i assessorament de FiraTàrrega està permetent explorar nous circuits de distribució i també buscar complicitats en forma de finançament o de coproducció precisament en un moment crític del sector cultural.

Torna enrere
X