Work in progress

Les novetats de Tombs Creatius

Publicat el dia

Tombs Creatius obre al públic el procés creatiu del nou espectacle coproduït amb FiraTàrrega

  • Una quarentena de persones han participat aquest dimarts en una videoconferència de creació col·lectiva

  • L’objectiu és convertir el públic en protagonista des del primer moment de la creació del nou muntatge, ‘Secrets’

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius ha obert al públic el procés creatiu del seu nou muntatge, titulat Secrets, que coprodueix amb FiraTàrrega com a companyia seleccionada al programa Suport a la Creació que impulsa el certamen teatral. Amb l’objectiu de fer protagonista al públic també del procés de creació del nou espectacle, Tombs Creatius ha iniciat un seguit de sessions obertes per compartir amb persones de totes les edats la recerca de material i continguts per al nou espectacle, que gira al voltant dels secrets. Així, mig centenar de persones es van connectar aquest dimarts 30 de juny, tant individualment com en família, a una videoconferència organitzada per la companyia a través de la plataforma Zoom. En aquesta sessió, l’equip de Tombs Creatius, juntament amb el pallasso i dramaturg Toti Toronell, encarregat de la direcció artística i dramatúrgica de l’espectacle, van fer intervenir el públic en diferents dinàmiques lúdiques a través de les quals van poder aprofundir en les emocions que generen els secrets, les imatges mentals que aquests secrets generen, secrets concrets que les persones guarden o tipus de secrets que són més comuns. A través del joc -que és el llenguatge que Tombs Creatius utilitza per explicar històries en els seus espectacles- les persones que van participar en la sessió van poder mostrar objectes, explicar secrets, interactuar entre elles i també dibuixar col·lectivament, aportant inspiració i material per poder continuar desenvolupant el contingut i la forma del nou espectacle.

El públic que va participar en aquesta innovadora sessió de creació col·lectiva es va apuntar a partir d’una crida de la companyia a través de les seves xarxes socials. L’única condició demanada era la disposició a participar jugant i donar el seu permís per fer un enviament postal. Abans de la sessió, els hi va arribar una carta personalitzada amb les instruccions per participar. “El simple fet de fer arribar una carta personalitzada, en un moment en què tot es fa de forma massiva i electrònica, permet establir un vincle molt especial amb el públic. I això és precisament el que volem, que el públic se senti protagonista, que formi part des del primer moment d’aquest espectacle. Les persones que hi han participat, ja formen part de la fitxa artística de Secrets”, explica el director de Tombs Creatius, Toni Tomàs.

La sessió de creació col·lectiva, que va durar aproximadament una hora i mitja, va comptar amb persones relacionades amb el món del teatre i també amb públic general que va participar de forma entusiasta en els jocs que es van plantejar. El director dramatúrgi i artístic de Secrets, Toti Toronell, valora molt positivament la trobada: “Ens ha permés recollir històries, emocions, imatges mentals, sensacions. A partir d’aquesta sessió, que no serà l’última, tenim molt material per treballar tant en el contingut com en l’estètica de l’espectacle”.

Un nou format d’espectacle de carrer

Secrets serà el novè muntatge de la companyia Tombs Creatius, que al llarg de 22 anys de trajectòria ha explorat el món de les instal·lacions participatives i també dels entresorts (les caravanes de fira on el públic entra per viure una experiència). Aquest nou espectacle coproduït amb FiraTàrrega vol fer un pas més i combinar els dos formats per crear una proposta vivencial de carrer que proposa experimentar les emocions que envolten els secrets des de diferents mirades. La producció explora un nou camí d’expressió artística amb un format a cavall entre la col·lecció de jocs i els entresorts de fira, sense deixar de banda el llenguatge de la interactivitat amb el públic per explicar històries, que és l’essència de Tombs Creatius.

L’estrena de Secrets està prevista al setembre del 2021, en el marc de FiraTàrrega. El procés creatiu iniciat el passat gener s’allargarà tot aquest 2020. Tot i que la crisi del Covid19 ha irromput al mig del seu desenvolupament, les noves tecnologies han permés adaptar i, fins i tot, enriquir la participació del públic en la creació de l’espectacle, que és un aspecte innovador que aporta aquest muntatge. La videoconferència és una eina que el Covid19 ha incorporat a la quotidianitat de molta gent i que ha permés reunir en un mateix espai virtual gent de tot Catalunya. En els pròxims mesos, Tombs Creatius convocarà noves sessions participatives.

Dues dècades explorant nous llenguatges

Tombs Creatius és una companyia d’arts de carrer amb 22 anys de trajectòria. En aquest temps, ha creat vuit propostes que giren al voltant de la generació d’experiències col·lectives al carrer. Tant a través de jocs de fusta fets artesanalment per a públic de totes les edats (La Fira de Curiositats, El traginer de jocs, Colors de Monstre, L’estrany viatge del Senyor Tonet i Xics del Xurrac), com amb instal·lacions de petit format que recorden les atraccions de fira en què el públic es converteix en protagonista i pot guardar en la memòria vivències úniques (PUCK Cinema Caravana i El Viatge). L’últim muntatge que la companyia ha fet és PUCK i la seva troupe, que s’estrena el pròxim 8 de juliol a la Fira de Titelles de Lleida.

Aquestes propostes artístiques han portat la companyia a festivals de referència de les arts de carrer tant de Catalunya i Espanya com d’arreu d’Europa. Aquesta projecció internacional també ha permès fer el salt a Àsia, amb la participació l’estiu passat al Taipei Children’s Arts Festival de Taiwan.

Aquestes dues dècades d’exploració de nous llenguatges en les arts escèniques refermen Tombs Creatius en la seva recerca de maneres imaginatives de treure l’infant que tothom portem a dins.

Torna enrere
X