Work in progress

Les novetats de Tombs Creatius

Publicat el dia

Tombs Creatius serà present a la inauguració de la nova temporada del TNC

  • L’estrany viatge del Senyor Tonet forma part de les activitats de l’arrencada de la temporada 2021-22 del Teatre Nacional de Catalunya el 18 de setembre

  • La instal·lació participativa combina la robòtica amb els jocs artesanals de fusta i està decorada amb il·lustracions de l’artista Carles Porta

El Teatre Nacional de Catalunya ha escollit la companyia d’arts de carrer Tombs Creatius per donar la benvinguda al públic en la inauguració de la nova temporada 2021-22, que tindrà lloc el dissabte 18 de setembre. Així, la instal·lació participativa per a públic familiar titulada L’estrany viatge del Senyor Tonet funcionarà al matí i a la tarda als Jardins del TNC. El Teatre Nacional de Catalunya vol iniciar la temporada de forma festiva incloent un espectacle de carrer entre les activitats que obren el curs teatral. Aquell dia, la programació del TNC s’estrena amb l’espectacle Running for Democracy, tal i com ha explicat aquest matí la nova directora del Nacional en la presentació de la pròxima temporada.

L’estrany viatge del Senyor Tonet és una instal·lació participativa d’autor creada amb materials de desús que convida al públic de totes les edats a deixar-se emportar per la curiositat per descobrir les criatures que amaguen les caixes d’un insòlit explorador, el Senyor Tonet. A través de la barreja de materials naturals com la fusta i la robòtica aplicada als jocs, els diferents espais d’aquesta mena de fira de curiositats posen a prova l’enginy de tothom per desxifrar codis musicals, per superar laberints, per desafiar la punteria o per descobrir camins a través dels imans.

Aquesta col·lecció de jocs feta artesanalment amb fusta i decorada per l’artista Carles Porta, farà 10 anys al 2022. Al llarg d’aquesta dècada, ha recorregut els festivals de carrer de referència tant de Catalunya i Espanya com de tot Europa, com el de Freiburg, el KulturPur o Lolapalooza a Alemanya, el GDIF, el Milton Keynes o el Migrations a Gran Bretanya, el Sibiu i Childhood Memories a Rumania, el WonderWeekend o l’OpeningFeest a Bèlgica o, fins i tot, el Polytech Festival a Moscou.
També va ser
protagonista del programa d’activitats de Valletta – Capital cultural europea 2018. Allà, Tombs Creatius va prendre part en un projecte conjunt amb el centre científic interactiu local Esplora i, juntament amb un grup d’estudiants tècnics, van crear una instal·lació mecànica específicament per a Valletta 2018, basada en L’Estrany Viatge del Senyor Tonet.

En dos setmanes: estrena a FiraTàrrega i actuació al TCN

L’actuació de Tombs Creatius a la inauguració de la temporada del Teatre Nacional de Catalunya s’afegeix a un mes de setembre especialment intens per la companyia de Bellpuig. I és que precisament aquest cap de setmana, estrena el seu nou muntatge, Secrets, a FiraTàrrega, que l’ha escollit com a part del seu programa Suport a la Creació 2020-21. La nova producció, que proposa un nou format en què el públic és el protagonista de la seva pròpia història gràcies a la combinació de la interactivitat, el teatre i la robòtica aplicada als jocs, ha generat una gran expectativa entre el públic i els professionals de les programacions nacionals i internacionals. Tant és així que les entrades per a públic general es van exhaurir els primers dies de venda i les invitacions per a professionals també estan gairebé esgotades.

El nou espectacle de Tombs Creatius és una coproducció amb FiraTàrrega i també amb la Plataforma d’Arts de Carrer, que va triar la proposta com a guanyadora del Suport a la Creació 2020. Secrets convida al públic de totes les edats a partir de 8 anys a fer un recorregut interactiu ple de jocs i sensacions en què cada decisió presa influeix en el final. La innovació està present en el mateix format, que combina la interacció del públic amb la vivència d’una experiència en un espai insòlit; també en la mateixa escenografia, protagonitzada per una gran iurta, on el públic -que fa el recorregut de forma individual- viu un final totalment personalitzat.

En aquesta producció que ha durat dos anys, Tombs Creatius ha comptat amb Toti Toronell en la direció artística i dramatúrgica i ha obert el procés creatiu a un centenar de persones entre públic i professionals de la psicologia, l’antropologia i la pedagogia, que han participat voluntàriament en diferents sessions de creació col·lectiva. El plantejament de Secrets és canviar el paper que exerceix el públic, que deixa de ser simple espectador per convertir-se en protagonista i crear el seu propi final. En aquesta línia, la companyia d’arts de carrer ha volgut aplicar aquesta filosofia també al procés creatiu obrint-lo a la participació del públic.

Dues dècades explorant nous llenguatges

Tombs Creatius és una companyia d’arts de carrer amb més de 20 anys de trajectòria. En aquest temps, ha creat sis propostes que giren al voltant de la generació d’experiències col·lectives al carrer. Tant a través de jocs de fusta fets artesanalment per a públic de totes les edats (El traginer de jocs, Colors de Monstre, L’estrany viatge del Senyor Tonet i Xics del Xurrac), com amb instal·lacions de petit format que recorden les atraccions de fira en què el públic es converteix en protagonista i pot guardar en la memòria vivències úniques (PUCK Cinema Caravana i El Viatge). L’any passat, en plena pandèmia, va estrenar un nou muntatge amb la PUCK Cinema Caravana, PUCK i la seva troupe i ara, estrenarà a FiraTàrrega la vuitena producció, Secrets.

Aquestes més de dues dècades d’exploració de nous llenguatges en les arts escèniques refermen Tombs Creatius en la seva recerca de maneres imaginatives de treure l’infant que tothom portem a dins. I les idees continuen bullint per crear noves propostes en un futur molt proper.

Torna enrere
X